Luisterend bidden

Uitnodiging deel te nemen aan de cursus ‘luisterend bidden’:

 In de gemeente van Jezus Christus mogen we Gods stem leren verstaan en elkaar opbouwen, troosten en bemoedigen met woorden die Gods Geest ons ingeeft. (1 kor 14:3) Deze gemeentecursus wil je daarbij helpen.

 In de evangeliën zien we hoe Jezus zich regelmatig terugtrekt op een stille plaats om te bidden. Hij richt zich met zijn hele hart op het hart van de Vader en handelt dienovereenkomstig. Hij nodigt zijn leerlingen uit om net zo’n vertrouwelijke omgang met God te hebben en zijn stem te leren herkennen.

Doel van de cursus

Met de gemeentecursus luisterend bidden ga je in zes bijeenkomsten op ontdekkingstocht. Wat betekent het om steeds meer op Jezus te gaan lijken? Kunnen we Gods stem horen? Op welke manier spreekt God dan? Hoe kun je Gods stem van andere stemmen onderscheiden? En hoe kunnen we woorden van God op een liefdevolle manier met elkaar delen, zonder dat we elkaar manipuleren? Hoe kunnen we elkaar ‘opbouwen, troosten en bemoedigen’? Hoe kan dit onderdeel worden van ons dagelijks leven?

Wat zou het mooi zijn als we groeien in het bidden voor elkaar. Dat je durft te zeggen in een gesprek: ‘Jij deelt waar je nu mee zit, zullen we dit samen bij God brengen?’ En dat we dan een luisterende gebedshouding hebben in de verwachting dat bidden tweerichtingsverkeer is: Wij richten ons tot God en God richt zich tot ons (Jak 4:8). Het zou mooi zijn als we in de gemeente ervaren dat God spreekt in ons hart en dat wij dit op een liefdevolle manier met elkaar delen.

In deze cursus ontdek je wat de Bijbel leert over het verstaan van Gods stem in ons gebed. En je gaat ook oefenen in het herkennen van Gods stem en in het bidden voor anderen. Je leert hoe je op een zorgvuldige manier woorden en beelden van God kunt delen. Na deze cursus heb je hopelijk iets geproefd van Gods betrokkenheid op je dagelijks leven. En je hebt ervaren dat God door je heen wil werken om anderen op te bouwen, te troosten en te bemoedigen, zodat je steeds meer gaat leven als getuigen van Jezus en zijn koninkrijk.

De cursus bestaan uit zes cursusavonden. Elke avond begint met een inleiding die door mij verzorgd zal worden, waarna we aan de hand van vragen met elkaar in gesprek zullen gaan en het luisteren zullen oefenen aan de hand van Lectio Devina (Lezen, overdenken, bidden en aanschouwen) en andere oefeningen in het luisteren.

Het gaat om zes maandagavonden van 19.30 -21.00 uur.

Avond 1 (12 april): Op Jezus gaan lijken: omgaan met de Vader.

Avond 2 (19 april): Op Jezus gaan lijken: meewerken met de Vader.

Avond 3 (10 mei): Gods stem herkennen: manieren waarop God spreekt.

Avond 4 (17 mei): Gods stem herkennen: leren onderscheiden.

Avond 5 (31 mei): Een liefdevolle gemeenschap: zorgvuldig bidden

met anderen.

Avond 6 (7 juni): Groeien in vertrouwelijke omgang en een luisterend leven.

Petra Smit

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.