Overdenking

Want God, de HEER, is een zon en een schild.

Psalm 84a: 12

Keer je gezicht naar het Licht

In Duitsland wandelde ik ’s morgens langs velden vol zonnebloemen, in de middag reed ik langs dezelfde velden, alle koppen van de bloemen waren gedraaid. Heeft u zich ooit afgevraagd hoe het kan dat zonnebloemen zich keren naar het licht van de zon? In de scheur- kalender Know How las ik een technisch antwoord op de vraag: hoe draaien zonnebloemen met de zon mee? ‘Een plant doet dat met behulp van motorcellen in de stengel, vlak onder de bloem. Hierbij worden Kaliumionen in of uit nabijgelegen weefsel gepompt. Hierdoor veranderen de cellen van vorm. Aan de schaduwkant worden de cellen langwerpiger dan aan de zonkant, daardoor draait de bloem.

De bloemen keren dus letterlijk hun kop naar de zon, ze richten zich op het licht.
Voor de zonnebloemen is het een automatisch proces om hun kop naar de zon te keren. Vincent van Gogh heeft heel veel zonnebloemen geschilderd. Dat deed hij niet zomaar, de laatste jaren is er meer aandacht voor de christelijke achtergrond van zijn werk. Hij was de zoon van een dominee en is als evangelist werkzaam geweest onder de mijnarbeiders. In zijn schilderijen vind je niet alleen beeld van akkers en zaad, maar ook van zonnebloemen.

Vincent speelt in zijn schilderijen met licht.
Wij hebben licht nodig. Het is voor ons van levensbelang. Daglicht, het licht van de zon, zorgt ervoor dat de natuur groeit en bloeit. Maar licht staat ook voor wat mensen verlicht: het is een symbool voor inzicht, vreugde, geluk, Gods nabijheid. Als alles donker is verlang je naar het licht van de dag.

In de Bijbel hoort het licht bij God.
God wordt omgeven door een stralend licht. Bij Jezus’ verheerlijking op de berg wordt de kleding van Jezus stralend wit.

Jezus wordt in het Johannes evangelie ‘het licht dat in de wereld kwam’ genoemd. De zon is een beeld van de Vader in de hemel, die als zon van gerechtigheid Zijn licht laat schijnen over slechten en goeden. Zoals zonnebloemen zich keren naar de zon en naar het licht, zo mogen wij ons steeds weer richten op God, en op Christus die het licht van deze wereld is.

“Keer je tot God” zeggen de zonnebloemen in de schilderijen van Vincent.
“Keer je gezicht naar het Licht” denk ik nu als ik zonnebloemen zie staan.

Petra Smit

 

 

U kunt ook de vorige overdenkingen teruglezen.