De Paascyclus in de Stille Week

Op 13 april, Witte donderdag staan we er bij stil hoe Jezus voor de laatste keer de maaltijd deelt met zijn leerlingen. De voetwassing uit het evangelie van Johannes staat daarbij centraal. De nadruk ligt op het dienen. Jezus staat op en neemt de kom om de voeten te wassen. De meester is knecht, hij roept zijn leerlingen op om te doen zoals hij. We vieren met elkaar de maaltijd van de Heer en net als voorgaande jaren gebruiken we deze avond matses.

Op 14 april, Goede vrijdag staan we stil bij het lijden en de kruisdood van Jezus. Wij volgen de teksten uit het Johannes Evangelie waarbij Jezus de weg gaat van de Hof van Gethsemané naar het kruis. Het licht lijkt te doven, maar de liefde van God dooft nooit. Vandaag doven we de paaskaars, maar een klein lichtje van Gods aanwezigheid blijft branden.

Op 15 april, Stille zaterdag mogen de woorden van Psalm 1 ons bemoedigen: was Jezus tijdens zijn leven niet als een boom geplant aan stromend water. Zoals een boom opnieuw uitbot, tot leven komt, zo gaat ook Jezus leven niet verloren. De leerlingen hebben de Heer in het graf gelegd. Ze kijken terug, maar schemert in de woorden van Jezus niet alvast Pasen door?

Op 16 april, Pasen, mogen wij het elkaar toe roepen:

De Heer is opgestaan! De Heer is waarlijk opgestaanDeze dienst zal het interkerkelijk gospel koor “Revival” uit Koog aan de Zaan haar medewerking verlenen.

Op de paaskaars ziet u een afbeelding van een levensboom, beeld van eeuwig leven, beeld van Christus, dat opkomt uit de Schrift.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.