Adventproject Kinderen en Volwassenen

Weet je al dat Jezus komt?!

Komende advent is het thema ‘weet je al dat Jezus komt?!’ Over de aankondigingen van Jezus geboorte’. Dat thema behandelen we zowel bij de kinderen, als bij de volwassenen. De kinderen zullen de diensten muzikaal opluisteren door samen met de gemeente elke week een vrolijk adventslied te zingen, namelijk het door Aenneli geschreven lied ‘weet je al dat Jezus komt?’ op de aanstekelijke melodie van Elly en Rikkerts ‘ weet je dat de lente komt’ dat Cindy met de kinderen gaat instuderen.

De eerste advent gaat over de aankondiging van Jezus’ geboorte
aan Maria    (Lucas 1: 26-38).

Twee personen zijn daarbij: de engel Gabriël en Maria.
De engel Gabriël komt het vertellen. Zowel bij de kinderen, als bij de volwassenen staan we daarom stil bij engelen. Het zijn boodschappers van God en ze komen vaker voor in de bijbel. Welke rol hebben ze in de bijbel en welke geboorten kondigen ze nog meer aan?
Johannes en Izaäk wist u waarschijnlijk wel, maar wist u dat er nog meer zijn? Welke, hoort u op eerste advent.
Maria is degene die het mag horen. Hoe reageert zij? We weten natuurlijk dat Maria schrikt. En dat ze niet begrijpt wat de engel zegt. “Hoe kan dat?” vraagt ze Gabriël. Maar is het u ook opgevallen dat ze daarna heel snel en volledig erop vertrouwt dat wat de engel gezegd heeft uit zal komen? En doet wat God haar gevraagd heeft? Ze antwoordt: ‘de Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd.’ In deze eerste adventsdienst hoort u hoe dat eigenlijk kan, dat ze dat zo snel en vol overgave zegt. En de kinderen natuurlijk ook.

De tweede advent behandelen we de aankondiging van Jezus aan Jozef (Mattheüs
1:18-25) Jozef krijgt een droom. Omdat deze dienst een gastspreker voorgaat is nog niet bekend of zij ook iets met dit onderwerp zal doen, bij de kinderen behandelen we de rol van dromen in de bijbel. Jozef krijgt zelfs drie dromen waarin God hem vertelt wat hij moet doen. Naast deze droom is er ook nog de droom waarin God hem zegt te vluchten naar Egypte en de droom waarin God hem zegt dat het veilig is om terug te gaan. Maar er zijn nog veel meer verhalen in de bijbel over dromen. Bekende en minder bekende. Deze zondag hoort u en horen jullie er meer over.

De derde advent gaat over de aankondiging van Jezus aan de Wijzen uit het Oosten (Mattheüs 2: 1-12). Bij de kinderen hebben we het over deze bijzondere manier van communiceren van God: via een ster? Dat klinkt heel vertrouwd, want we kennen het kerstverhaal goed. Maar denk er nog eens over na: God die via de stand van de sterren communiceert met de mensen? Dat is eigenlijk best heel vreemd. Waarom doet Hij dat? En moeten wij allen dan astronomen worden (of zelfs astrologen?!) om alles wat God ons te zeggen heeft te begrijpen?! Omdat deze zondag Jonne Knevel spreekt, is nog niet bekend wat zij zal vertellen over dit verhaal. Maar mocht het iets anders zijn en u toch benieuwd zijn naar het antwoord op deze vraag: vraag het bij het koffiedrinken aan de kinderen…

De vierde advent gaat over de aankondiging van Jezus aan de herders (Lucas 2:8-20). De herders krijgen het nieuws en gaan het vervolgens aan iedereen vertellen. Zij worden de eerste getuigen van de geboorte en worden ook direct de eerste evangelisten. Het is niet vreemd dat het juist de herders zijn die deze belangrijke rol spelen, want de Israelieten zijn van oorsprong herders. Abraham was al een herder en ook koning David – in wiens stad Jezus geboren wordt en dan ook nog in een stal van een herder – was een herder. Jezus is zowel qua genen, als qua geboorteplaats een herder. En een herder-koning is ook wat Jezus zal worden voor de mensen.

De adventsperiode loopt voor de kinderen uit in het kinderkerstfeest. Dit wordt als vanouds een zeer feestelijke dienst, waarin we vieren dat wat de afgelopen zondagen aangekondigd werd ook daadwerkelijk gebeurt: Jezus wordt geboren. In deze feestelijke dienst is er van alles te beleven voor kinderen en voor volwassenen. Irene zal een interactieve kerstquiz presenteren die leuk is voor jong en oud. Esther heeft de choreografie van een dans gemaakt en zal deze instuderen met de kinderen. Er komt een door Aenneli geschreven kerstverhaal en de kinderen zullen onder begeleiding van Cindy het laatste couplet van het adventslied met ons zingen. Daarnaast worden er natuurlijk ook verder veel kerstliedjes gezongen, onder leiding van ons inmiddels bekende altijd enthousiaste kinderkerstfeestmuzikanten. Kortom, een dienst om niet te missen.

Met vriendelijke groet, Petra, Cindy, Astrid, Irene, Esther en Aenneli

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.