Nieuws van de Vrouwenvereniging

Op 23 februari hebben we onze eerste bijeenkomst in 2022 met elkaar kunnen beleven. Ook voor 30 maart zijn de vooruitzichten gunstig. Op die datum gaan we kijken naar de documentaire ‘Het Eerbetoon’ van Annet Betsalel’.

Het Eerbetoon

Paul Joseph werd begin 2018 tachtig jaar

Ter gelegenheid daarvan vatte hij het plan op om een ingrijpende periode van zijn leven op een bijzondere manier aan zijn kleinkinderen te vertellen en om alle mensen te eren die daarbij een belangrijke rol speelden.

Documentairemaker Annet Betsalel volgde Paul, die de oude vluchtroute naar Zwitserland opnieuw afreisde en alle plekken bezocht die de ouders van Paul met hem (hij was toen 5 jaar) tijdens hun vlucht voor de nazi’s aandeden, gebaseerd op het dagboek dat Paul’s vader heeft geschreven.

De film begint in Heidelberg, vanwaar zijn ouders in 1936 nazi-Duitsland ontvluchtten. Zij vestigden zich eerst in Amsterdam, zoals vele andere Duits-Joodse vluchtelingen, maar verhuisden al snel naar Naarden met als doel om beter in de Nederlandse samenleving te integreren. Die hoop werd verstoord toen Nederland in mei 1940 onder de voet werd gelopen. Al snel kwamen er beperkingen voor Joden.

Het gezin Joseph was tot eind februari 1943 vrijgesteld van transport via Westerbork naar de vernietigingskampen Auschwitz of Sobibor. Met behulp van de burgerij van Naarden ontsnapte het gezin tijdig aan deportatie en vluchtte naar Zwitserland.

Het relaas van deze geslaagde vlucht is de basis voor de documentaire, een reisverhaal met ontroerende ontmoetingen in vijf landen: Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland.

Paul Joseph zal zelf ook bij deze vertoning aanwezig zijn. U bent van harte uitgenodigd namens de vrouwenvereniging.

 

Ans Haan

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.